© Powered by SiteSpirit

 

Meningen

English? Please visit this link:
http://www.barjan.nl/saint-nicholas-and-black-pete 


Mijn standpunt

sint1983_1.jpg

Zwarte Piet is wat je ervan maakt. Laten we nou met z'n allen stoppen met een negatief beeld creŽren bij de kleur zwart! Zwarte Piet is een TROTS beroep! Zwart vermomt om zich snel door de nacht te kunnen verplaatsen om snel alle kinderen hun cadeau te kunnen geven. Het is geen viezigheid door roet. Hij is niet vies! En iemand die geen Zwarte Piet is toch Zwarte Piet noemen? "Doe niet zo gek joh, dat is toch wel een beetje een domme opmerking hoor."
Lees verder...

Onderaan heb ik een lijst aan teksten en filmpjes waaruit ik mijn standpunt haal.

De foto's zijn uit 1983, 30 jaar geleden, samen met mijn zus als pieten.


Sinterklaas en Zwarte Piet

Niet overal wordt Sinterklaas zo gevierd als in Nederland, met Piet zoals wij die kennen binnen het Koninkrijk der Nederlanden en BelgiŽ. Toch vind ik juist dat we in Nederland al op de goede weg zijn en die goede weg moet doorgezet worden. Zwarte Piet is geen boeman meer, niet dom, geen dikke lippen. Afschaffen is geen oplossing, maar verergert het probleem wat in de opvoeding ligt.


Feit is dat er volwassenen zijn die opgegroeid zijn met een negatief beeld van Zwarte Piet en dat er nog steeds kinderen opgroeien die een negatief (zelf-?)beeld ontwikkelen door hoe anderen met huidskleur omgaan.


Feit is dat de invulling van Piet de afgelopen 20 jaar al flink is veranderd, van dom en onderdanig naar de zeer vindingrijke toeverlaat voor de oude Sinterklaas. Ook is het 'Zwarte' voor Piet al redelijk komen te vervallen met namen als Hoofd Piet, Coole Piet, Inpak Piet, etc... In plaats van Sinterklaas z'n knecht zijn is 'Piet zijn' nu eigenlijk een beroep geworden. En ja, Piet is nog altijd zwart.


Waarom zijn we zo gehecht aan Zwarte Piet? Ik denk dat in het algemeen dit zelfs nog wel meevalt. Het is de aanval en de extreme gedachte van afschaffen van Sinterklaas in zijn algemeenheid of Zwarte Piet in zijn algemeenheid, en daarbij de uitspraak dat Zwarte Piet racistisch zou zijn, waardoor men zo fel de verdediging in is gegaan. En daardoor zijn er extremen aan beide zijden zijn ontstaan.

Erik van Muiswinkel in zijn stuk (http://bit.ly/1aDORqH) beschrijft het heel mooi "Ik vond het altijd wel mooi dat zo'n ... traditie ... in Nederland juist wel kon." Ook benoemt hij een persoonlijke ervaring waarbij zijn Zuid-Afrikaanse uitwisseldochter voor Zwarte Piet wordt uitgemaakt, door een volwassene nog wel! Mogelijk bedoeld als onschuldige grap, wat - late het duidelijk zijn - dus niet onschuldig is.


Het antwoord op de vraag "Waarom is Zwarte Piet zwart?" is in mijn ogen zeer belangrijk en daarnaast "Waarom is Zwarte Piet Zwarte Piet?" Die tweede klinkt misschien raar, maar de antwoorden op deze vragen zijn van levensbelang wanneer kinderen hierover gaan nadenken en die eerste vraag gaan stellen. In de opvoeding moet hierover nagedacht worden, zodat wanneer kinderen gaan vragen of opmerkingen gaan maken die duidelijk niet correct zijn, hier op gereageerd kan worden op de juiste manier!

Als men deze vraag simpelweg beantwoordt met "door roet van de schoorsteen", zeggen we eigenlijk "ze zijn vies." En racistisch bedoeld of niet, een kind gaat hiermee simpelweg naar een donkergekleurd kind met de opmerkende vraag "of hij/zij ook vies is."
Voor onze Pieten, egaal bedekt met een roet-zwarte kleur, niet zichtbaar vies, is dit antwoord wellicht niet het best mogelijke en zouden we dus beter gewoon kunnen beantwoorden met het eerlijke antwoord dat (hun voorouders) uit een ander land komen of, nog eerlijker en in mijn ogen het beste, zwart geschminkt zijn voor hun beroep!


sint1983_2.jpg

Zwarte Piet is een held voor kleine kinderen! Maar kleine kinderen groeien op en gaan vragen stellen of leggen de link met de gekleurde medemens. En wanneer zij er dan mee beginnen, zal ze duidelijk gemaakt moeten worden dat het roepen van Zwarte Piet naar iedereen met een donkere huidskleur hetzelfde is als iemand die Slager is een Bakker noemen, of iemand die uit BelgiŽ komt een Nederlander noemen, een oude man met witte baard Sinterklaas, een man met bril Clark Kent, en ga zo maar door: gewoon een domme opmerking die nergens op slaat. En als een kind iets NIET wil, is het dom overkomen. "Doe niet zo gek joh, dat is toch wel een beetje een domme opmerking hoor." Leg het uit!


Beeld en betekenis

Zwarte Piet is niet racistisch, hoe men ermee omgaat kan racistisch zijn net als de manier hoe men omgaat met het woord neger. Het woord neger op zich is ook niet racistisch, maar heeft een racistische betekenis gekregen, net zoals dat het hakenkruis eigenlijk een heilig teken is in het hindoeÔsme, jaÔnisme en boeddhisme, maar doordat de Nazi's het gebruikt hebben nu een gevoel van haat oproept.

Geef Zwarte Piet alsjeblieft niet een dergelijke betekenis.


Slavernij? Ja, het is een lelijke geschiedenis uit ons verleden, maar Zwarte Piet is geen slaaf. Hij wordt niet met de zweep voortgeslagen. Hij is de vrolijke vriend van ieder kind, Sinterklaas z'n steun en toeverlaat. Misschien is zijn oorspronkelijke gedachte ontstaan vanuit het idee van een slaaf, ik weet niet wat Jan Schenkman dacht, Zwarte Piet nu IS geen slaaf! Hij is vrij, vrolijk en hoeft niet eens oorspronkelijk zwart te zijn, maar is wel een held voor onze kinderen. Waarom dan zwart? Een natuurlijke vermomming, lees verder!


Het afschaffen van Zwarte Piet zou eerder een omgekeerd gevolg hebben, dan wat beoogd wordt. Zet de Hoofd Piet naast Sinterklaas op een paard, geef op het juiste moment in de opvoeding mee waar Sinterklaas voor staat. Maak van Zwarte Piet een erenaam die met trots gedragen kan worden. Noem de schmink wat het is: een vermomming. Iedereen kan de kleur aannemen in het beroep als Piet en de reden? Ze verspreiden hun cadeau's aan kinderen in de nacht, om zoveel mogelijk onopvallend over de daken te kunnen gaan en hun werk zo snel mogelijk uit te kunnen voeren!

Waarom is Sinterklaas niet geschminkt dan? Als geldschieter en initiatiefnemer doet de goedheiligman, Sinterklaas, bezoekjes afleggen aan enkele kinderen. Ieder jaar weer anderen en wellicht komt hij dit jaar wel bij jou op bezoek! Ben je wel zoet geweest?

We hebben de vermomming nodig om bekenden voor kinderen onherkenbaar te maken. En laten we nou niet de elfjes van de kerstman opnieuw gaan uitvinden door ze groen te gaan schilderen. Laten we een positieve draai geven aan de zwarte kleur!bottom.gif